پنجشنبه, 06 ارديبهشت 1397
آگهی
آگهی
آگهی

تبليغات

جهت درج تبليغات خود در اين وب سايت با

شماره 05337220130

تماس حاصل فرماييد

وب سايت نامه گناباد معتبرترين پايگاه خبري شهرستان گناباد

همه چیز درباره روغن پالم: شیر یا روغن گیاهی، کدامیک را می خوردیم؟ PDF چاپ نامه الکترونیک
چهارشنبه 22 مرداد 1393 ساعت 22:41

شیر غذای کاملی است؛ این جمله ای است که ما از مهد کودک ها تلاش می کنیم آن را به کودکان خود بیاموزیم اما با وجود تبلیغات و گفته های مسئولان وزارت بهداشت و پزشکان ما شاهد کاهش مصرف شیر در خانواده های ایرانی هستیم که این عدم استفاده گاهی به دلیل ناتوانی در بحث مالی و گاهی عدم تمایل افراد به طعم و مزه شیر است.

به گزارش خبرنگار شفقنا زندگی، تا چندی پیش گفته می‌شد شیر کم چرب شیری است که میزان چربی آن در فرآیند تولید کارخانه‌های لبنی کاسته شده اما شیر پرچرب دقیقا همان محصولی است که از دامداران خریداری می‌شود و به غیر از فرآیند پاستوریزاسیون و بعضا کاهش چند دهم درصدی چربی آن، عملیات دیگری روی آن انجام نمی‌شود؛ بنابراین شیر پرچرب همان شیر کامل است.

اما حال که وزیر بهداشت استفاده از روغن پالم در تولید شیر پرچرب را تایید کرده سلامت محصولات لبنی و شیر زیر سوال رفته است و این سوال مطرح است که چربی آن از کجا تامین می‌شود؟

در این گزارش نگاهی به میزان استفاده شیر در بین ایرانیان می کنیم و بعد به مشکل روغن پالم موجود در این ماده غذایی خواهیم داشت:

 

میزان مصرف شیر در ایران

حسین چمنی مشاور صنایع شیر ایران گفته است: در خوشبینانه‌ترین حالت میزان مصرف سرانه شیر در ایران حدود 85 کیلوگرم اعلام شده است که البته محاسبات نشان می‌دهد که این میزان کمتر از 70 کیلوگرم شده است.

این در حالی است که سرانه مصرف شیر در کشورهای توسعه یافته 300 کیلوگرم است و کشورهایی مانند هلند، نروژ، سوئد، دانمارک، نیوزیلند سرانه ای بیش از 500 کیلوگرم را دارد به طور نمونه سرانه مصرف شیر آرژانتین 213 کیلوگرم در سال، بوسنی 196 کیلوگرم در سال و ایران 90 کیلوگرم در سال است. این سرانه در کشورهایی مانند هلند 320 کیلوگرم در سال، برزیل 124 کیلوگرم در سال، آلمان247 کیلوگرم در سال و فرانسه 260 کیلوگرم در سال است.(ایسنا) این آمار نشان می دهد در بهترین حالت ایرانیان یک سوم اروپایی ها از شیر استفاده می کنند.

 

علل کاهش مصرف شیر در ایران

یکی از علل کاهش مصرف شیر که این روزها بسیار شنیده می شود افزایش مبلغ شیر برای مصرف کننده است این در حالی است که گفته می‌شود کارخانجات نه تنها شیر خام را با افزایش 30 درصدی خریداری نمی‌کنند بلکه قیمت شیر خام کاهش نیز یافته است.

فرشید صراف، مدیرعامل اتحادیه گاودارن و دامداران صنعتی خراسان رضوی در گفت‌وگو با ایسنا با بیان اینکه کارخانجات بدون بالا بردن قیمت شیر خام نرخ محصولات لبنی را افزایش داده‌اند، اظهار کرد: کارخانجات نه تنها قانون خرید هر کیلو شیر به ارزش ١۴۴٠ تومان را اجرا نکرده‌اند بلکه قیمت خرید شیر خام را کاهش داده‌اند.

این افزایش ناعادلانه قیمت شیر در حالی اتفاق افتاده است که وزیر بهداشت درباره افزایش اخیر قیمت شیر گفت: ما با افزایش قیمت‌ها مخالف هستیم زیرا شیر جزو غذاهای اصلی است که به ویژه در دوران شیردهی باید حداقل مادر در هر روز سه تا چهار لیوان شیر مصرف کند و هرچه دولت در این زمینه هزینه کند، در درازمدت به نفع آن است.

هاشمی همچنین تاکید کرد: کمبود ویتامینB در همه ایرانیان وجود دارد و کمبود کلسیم باعث شده مشکلات زیادی برای مردم به وجود بیاید.

 

استفاده شیر پرچرب برای چه گروه هایی مفید است؟

بسیاری از کارشناسان تغذیه بر این باورند که شیرهای چربی دار برای گروه های سنی در حال رشد و کودکان مناسب است به شرط آنکه چربی آن مربوط به مواد لبنی باشد نه اینکه با چربی های گیاهی آن را غنی کنند. در بعضی موارد چربی های گیاهی اضافه شده نه تنها اثر غنی سازی ندارند بلکه زیان آور نیز هستند.

 

روغن پالم از چه زمانی به شیر اضافه شد

وجود روغن پالم در شیرهای پرچرب خبری است که از زبان وزیر بهداشت در این روزها شنیده و تایید شده است که جنجال های فراوانی را بین مصرف کنندگان و تولیدکنندگان را به همراه داشته، مصرف کنندگان با شنیدن این خبر اعتماد خود را از دست داده اند و تولید کنندگان ناراحت از این اعتماد از دست رفته که گویی مردم همه را به یک چشم ان هم مقصر می بینند. هاشمی با تایید استفاده از روغن پالم در شیر گفت: رییس جمهور گزارش‌های مربوط به این موضوع را ارائه کرده‌ایم و در صحبت‌هایی که با وزیر جهاد و کشاورزی داشته‌ایم، به دستور وی استفاده از روغن پالم در شیر، از 50 درصد به 30 درصد کاهش یافت.

رییس سازمان ملی استاندارد ایران هم با اشاره به این‌که تاکنون تخلف یک شرکت لبنی در زمینه استفاده از روغن پالم در تولید محصولاتش محرز شده است گفت: از 124 نمونه گرفته شده از محصولات لبنی در حدود 20 درصد محصولات از چربی نباتی استفاده کرده بودند که تنها یک مورد غیر مجاز تشخیص داده شد.

نیره پیروزبخت در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا درباره اظهارات اخیر وزیر بهداشت مبنی بر تخلف گسترده صنایع لبنی به خاطر استفاده از روغن پالم در تولید محصولاتشان توضیح داد: از 300 فرآورده لبنی استفاده از روغن پالم تنها در تولید هشت فرآورده مجاز بوده و در تولید سایر محصولات غیر مجاز است.

وی با بیان این‌که باید بین روغن گیاهی و روغن پالم تفاوت قائل شویم، افزود: در محصولاتی هم که استفاده از روغن پالم در تولید آن‌ها مجاز است تولیدکننده موظف است روی محصول خود عنوان تولید شده با پالم را درج کند.

پیروزبخت با بیان این‌که در اتحادیه اروپا محصولات اگر دارای روغن پالم باشند باید روی برچسب آن ها درج شده باشد گفت: به عنوان مثال در انگلستان جریمه تخلف در استفاده از روغن پالم بالغ بر 50 میلیون پوند است.

محمد فربد، عضو انجمن صنفی صنایع لبنی این مساله را نیز تایید کرد و به ایسنا گفت:‌ اخیرا از سوی سازمان استاندارد استان تهران یک مورد گزارش تخلف استفاده از روغن پالم در شیر پر چرب ارائه شده که صنایع لبنی درخواست کرد این مساله مورد پیگیری قرار گیرد و با کارخانه متخلف در صورت محرز شدن تخلف، برخورد شود.

البته کارخانه‌ای که در گزارش سازمان استاندارد به تخلف آن اشاره شده بود مدعی است که این مشکل و تخلف از سوی دامداران صورت گرفته و ربطی به فرآیند تولید شیر در کارخانه مذکور ندارد اما باید سازمان استاندارد و دیگر دستگاه‌های نظارتی این تخلف را بررسی و با متخلف برخورد کنند چرا که استفاده از هر گونه روغن نباتی در شیر ممنوع است.

عضو انجمن صنفی صنایع لبنی گفت:‌ گرچه تولید شیر بالای 3.5 درصد چربی در صنایع لبنی چندان عرف نبوده و تقریبا وجود ندارد اما اگر کارخانه‌ای بخواهد به عنوان مثال شیر چهار درصد چربی عرضه کند از خامه برای افزایش درصد چربی این محصول استفاده می کند و باید در پروانه بهره برداری آن که از سوی وزارت بهداشت صادر می‌شود ذکر شده باشد که از چه نوع شیر و چه نوعی خامه‌ای به چه میزان استفاده می کنند.

 

روغن پالم چیست؟

روغن پالم روغنی خوراکی است که از قسمت گوشتی میوه درخت نخل روغنی استخراج می‌شود اما روغن هسته پالم از مغز هسته‌های میوه پالم استخراج می‌شود و از نظر ترکیب و خصوصیات فیزیکی با روغن پالم متفاوت است و مصارف و بازار جداگانه ای دارد. گیاه پالم یا نخل روغنی از گیاهان بومی آفریقاست و امروزه روغن پالم دومین روغن نباتی جهان از نظر تولید به شمار می آید ضمن آنکه بالاترین میزان صادرات را در میان روغنهای نباتی به خود اختصاص داده است.

رییس سازمان ملی استاندارد ایران اعلام کرده است تولیدکنندگان محصولات لبنی مجاز به استفاده روغن پالم در شیر و ماست نیستند و بهره گیری از این روغن فقط در تولید هشت فرآورده لبنی مجاز است. رضا باکری در گفت وگو با رادیو اقتصاد گفت: البته روغن پالم در همه کشورها استفاده می شود اما باید شناسنامه دار باشد و مصرف کنندگان بدانند چه محصولی را با کدام ویژگی و قیمت و کیفیت؛ خریداری می کنند.

نیره پیروز بخت هم روز چهارشنبه در گفت وگو با ایرنا افزود: هم اکنون 300 فرآورده لنبی در کشور تولید می شود که تولیدکنندگان تنها در تولید پنیر خامه ای با چربی گیاهی، پنیر پیتزا پروسس، شیر خشک با چربی گیاهی، بستنی پروبیوتیک و بستنی مجاز به استفاده از روغن پالم هستند.

وی یادآور شد: از فروردین ماه سال جاری پژوهشکده غذایی و کشاورزی سازمان ملی استاندارد ایران طرح پژوهشی بررسی محتوی چربی شیر و فرآورده های لبنی پرچرب را به منظور تعیین شاخص های خلوص در استانداردهای ملی را در دستور کار خود قرار داده تا از هرگونه تقلب در تولید فرآورده لبنی به خصوص شیر جلوگیری شود.

وی با بیان اینکه هیچ تولیدکننده فرآورده لبنی مجاز به استفاده از روغن پالم گیاهی در شیرهای تولیدی خود نیست، گفت: با توجه به قیمت پایین روغن پالم در مقایسه با چربی های دیگر، این روغن بیشتر در دسترس برخی از تولیدکنندگان است، اما شناسایی نوع چربی و روغن گیاهی در اختلاط با چربی های شیر به این سادگی میسر نیست.

رییس سازمان ملی استاندارد ایران با اشاره به اجرای طرح طاها در کشور یادآور شد: این طرح از سالها پیش در کشور اجرا می شود اما امسال با رویکرد جدید با نمونه برداری از محصولات تولیدی در بازار توجه به کیفیت و رعایت استانداردها مورد توجه جدی قرار گرفته است.

مدیر دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت هم گفت: مصرف روغن پالم به دلیل دارابودن اسید چرب اشباع بالا موجب افزایش چربی خون و کلسترول و در نهایت گرفتگی و انسداد عروق می شود.

دکتر زهرا عبداللهی در گفت و گو با مهرگفت: روغن پالم نوعی روغن گیاهی است که مقدار اسید چرب اشباع آن حداقل 50 درصد است.

وی با اشاره به اینکه روغن های جامد نباتی یا روغن هایی مثل پالم دارای اسید چرب اشباع بالا هستند، افزود: روغن های مورد استفاده در سبد غذایی افراد باید حداقل زیر 2 درصد اسید چرب اشباع و ترانس داشته باشند و در مصرف لبنیات هم باید از شیر با چربی کمتر از 2.5 درصد استفاده شود، و حتی در صورت عدم استفاده از روغن پالم در شیر پرچرب، به دلیل مضرات چربی های حیوانی بهتر است که شیر و لبنیات پرچرب از سبد غذایی حذف شود.

عبداللهی همچنین یکی از دلایل استفاده از روغن پالم را ارزان بودن آن نسبت به سایر روغن های کنجد، ذرت، سویا و آفتابگردان عنوان کرد و گفت: به دلیل بالا رفتن قیمت روغن های دیگر نسبت به روغن پالم، سهم واردات این روغن نسبت به سایر روغن ها نیز در دو سال اخیر افزایش یافت.

دکتر رسول دیناروند با اشاره به صحبتهای وزیر بهداشت در خصوص وجود روغن پالم در صنایع لبنی پرچرب گفت: این صحبت ها دو جنبه داشت که یک جنبه از آن که رسانه ای شده است. جنبه اول صحبتهای وزیر بهداشت اشاره به افزایش میزان روغن پالم دارد. متاسفانه در سال 92 حدود 50 درصد میزان واردات روغن گیاهی کشور، روغن پالم بوده است. این روغن کمترین کیفیت و اسیدچرب اشباع بالایی دارد. این اسید چرب اشباع با زنجیره بلند شبیه اسیدهای چرب اشباع موجود در روغن جامد است.

رئیس سازمان غذا و دارو با اشاره به اینکه ثابت شده که روغن های جامد نباتی یا روغن هایی که دارای اسید چرب اشباع بالا هستند مثل پالم، در گرفتگی عروق و حتی در افزایش سرطانها دخالت دارند، خاطرنشان کرد: متاسفانه روز به روز سن ابتلا به گرفتگی عروق و سکته های قلبی در کشور کاهش می یابد که بخش عمده آن وابسته به تغذیه از جمله مصرف اسیدهای چرب اشباع ناشی از روغن پالم است.

به گفته دیناروند، برنامه داریم این میزان مصرف روغن پالم را سال آینده به 15 درصد کاهش دهیم. اگر این اتفاق بیفتد، ظرف دو سال میزان واردات روغن پالم به یک سوم سال 92 خواهد رسید و مطمئنا در ارتقاء سلامت مردم موثر خواهد بود.(خبرگزاری مهر)

 

چه کسانی وجود روغن پالم در محصولات لبنی را تکذیب می کنند

نیره پیروزبخت در نشست خبری با بیان اینکه تشخیص چربی های گیاهی و حیوانی اندکی دشوار است ،عنوان کرد: انواع و اقسام چربی های گیاهی در صنایع غذایی استفاده می شوند که بهترین آن روغن زیتون است.

رئیس سازمان استاندارد با اشاره به تحقیقاتی که از سال گذشته بر روی 124 نمونه شیر و فراورده لبنی صورت گرفته است، اظهار کرد: حدود 20 تا 25 درصد فراورده ها در این تحقیق از چربی گیاهی استفاده می کنند و اگر وزارت بهداشت به نکاتی رسیده و قطعیت دارد که چربی پالم در شیر در حال استفاده است باید مستندات خود را ارائه دهد.

 

چه کارهایی انجام شد

رئيس دبيرخانه شورای سياستگذاري سلامت در گفتگو با پایگاه خبری و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (وب دا)، در خصوص بحث امنیت غذایی در کشور توضیح داد: در قوانین دائمی و قانون برنامه پنجم توسعه ذکر شده که وزارت بهداشت موظف است در بحث امنیت غذایی جامعه ایفای نقش کند.

دکتر علیرضا دلاوری با اشاره به این که تامین غذا و کالری مورد نیاز هر فرد در جامعه و امنیت تغذیه از موارد مهم در بحث امنیت غذایی است، توضیح داد: از این رو وزارت بهداشت در شورای عالی سلامت و امنیت غذایی که یک نهاد تولیتی بین بخشی است، مسئولیت خود را در زمینه امنیت غذایی ایفا می کند و مصوبات متعددی در این زمینه در سالهای اخیر داشته است. شورای عالی سلامت و امنیت غذایی در مورد سلامت فرآورده های لبنی مصوبات و سیاست نامه هایی  داشته که از همکاری های بین بخشی و تفکر جمعی به دست آمده است. در این سیاست نامه ها بحث امنیت فرآورده های مختلف از جمله شیر و روغن مطرح گردیده و به چالش های مربوط به آن پرداخته شده است.

دکتر دلاوری با اشاره به این که تا سال گذشته میزان واردات روغن پالم 50 درصد روغن های مصرفی را تشکیل می داده است، ادامه داد: از آنجایی که روغن پالم فاکتوری به نام اسید پالمتیک دارد و این اسید به عنوان یک فاکتور ایجاد کننده تصلب شرایین محسوب می شود و با توجه به این که روغن پالم میزان اسید چرب بالای 50 درصد دارد، روغن مناسبی برای مصرف نیست.

به گفته رئيس دبيرخانه شورای سياستگذاري سلامت تا سال گذشته وزارت صنعت، معدن و تجارت مسئول واردات این روغن بود و از امسال وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت این کار را به عهده گرفته و خوشبختانه مصوبات این وزارت خانه در سال جاری حداکثر میزان روغن پالم را 30 درصد اعلام کرده است. این یعنی میزان واردات روغن پالم در سال جاری کمتر خواهد شد.

نیره پیروزبخت رئیس سازمان استاندارد هم در خصوص تغییر استانداردهای موجود گفت: اگر ضرورت داشته باشد، استاندارد موجود در خصوص استفاده از چربی های گیاهی تغییر خواهند کرد.

«هدایت حسینی» در گفت و گو با ایرنا افزود: این کمیته در راستای دستور صریح دکتر «سیدحسن هاشمی» وزیر بهداشت در مورد مصرف بیش از اندازه روغن پالم در فراورده های غذایی بویژه لبنیات تشکیل شده است. این کمیته با هدف محدود کردن بیش از پیش استفاده از روغن پالم در فراورده های غذایی بویژه مواد لبنی تشکیل شده است.

در این راستا روز یکشنبه هفته آینده جلسه‌ای مشترک با برخی از مسئولان وزارت بهداشت برگزار می شود تا در این جلسه به بررسی این مسئله و مستندات مربوط به وجود روغن پالم درشیر پرداخته خواهد شد و بعد از آن تصمیمات لازم گرفته می‌شود.

 

با سلامت مردم بازی نکنید

آنچه کاملا مشخص است تخلفی است که رخ داده چون این خبر از زبان بالاترین مرجع رسیدگی به محصولات غذایی شنیده شده و نمی توان فکر کرد که این خبر تکذیب شود ولی اینکه در این راستا مستنداتی در دست مجلس وجود ندارد مقداری جای تامل دارد اما انچه بیش تر از همه چیز اهمیت دارد سلامت مردم است مردمی که آمار مرگ ومیر در انها را گاهی به دلیل آلودگی هوا بالا می دانیم و حال که معلوم شده است بسیاری از مرگ و میرهای موجود در کشور به دلیل وجود روغن پالم است که نه تنها در شیر بلکه در بسیاری از محصولات استفاده می شود و به گفته دکتر دیناروند در محصولات روغنی 50 درصد از این روغن استفاده می شده و این یعنی با این روند درآینده قلب هر ایرانی آرام تر می زند و بسیاری از قلب ها از کار خواهد افتاد.

ای کاش تولیدکنندگان محصولات به جای فکر کردن مدام در مورد افزایش سود کارخانه ها به سلامت مردم هم بی اندیشند و امیدواریم وزارت بهداشت در زمینه سلامت مردم  بر تولیدکنندگان سخت بگیرد تا این اعتماد از دست رفته بازگردد چرا که در صورت ادامه این روند و کاهش این اعتماد اوضاع پوکی استخوان و مشکلات اسکلتی نه تنها در بین سالمندان بلکه در کودکان هم شاهد خواهیم بود.

 

گزارش از فاطمه طاهری- شفقنا زندگی

 

اضافه‌ كردن نظر


.

 

تبادل لینک

نامه گناباد

عضویت در خبرنامه

با عضویت در خبرنامه از جدیدترین مطالب و تغییرات سایت خود آگاه میشوید.







تاریخ

آمار بازديدكنندگان

هرگونه کپی برداری از مطالب این وب سایت  فقط در صورت درج لینک سایت مجاز است


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به هفته نامه نامه گناباد می باشد
support by sabokro: sabokro_ce@yahoo.com